Kuru üzümün suyunu ekleyin! Kek gibi ekşi mayalı ekmek parmakları yedirecek

ÖNCE MAYAYI YAPIN

1 su bardağı (150 gram) un, 1 tatlı kaşığı şeker ve 150 ml kuru üzüm suyunu karıştırın. Ilık bir yerde üstü örtülü halde 3 ila 4 saat mayalanmaya bırakın. Mayanın hacmi artınca 2/3 su bardağı suyu, 250 gram tam buğday ununu, 100 gram ekmek ununu, 10 gram yani 2 tatlı kaşığı, tuzunu, 2 tatlı kaşığı kekiği ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyin. Hacmi 2 katına çıkana kadar 2 ila 3 saat ılık bir yerde tutun. Daha sonra yoğurun ve ekmeği şekillendirin. Hamur 2 katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın ve evvelce ısıtılmış fırında 50 dakika pişirin.

BİLMENİZ GEREKENLER

Bu tanım için içme suyu kullanmalısınız. Musluk suyu ekseriyetle klorlu olur ve bu, canlı yabani maya ve bakterileri öldürür. Kuru üzüm suyunu ve hamuru ılık bir yerde saklamalısınız. Fırın ışığı açık olan kapalı bir fırın yahut yanan bir lambanın altında bir yer ülküdür. Ekmeğin daha çıtır bir kabuğu olması için, pişirme sürecinin yarısında ekmeğin üzerine su püskürtebilirsiniz.

GEREKEN MALZEMELER

2/3 su bardağı fermente edilmiş kuru üzüm suyu, 1 su bardağı (150 gram) un, 1 çay kaşığı şeker, 2/3 su bardağı su, 2/3 su bardağı tam buğday unu, 2/3 su bardağı ekmek unu, 2 çay kaşığı (10 gram) ince deniz tuzu, 2 çay kaşığı kurutulmuş kekik, 2 yemek kaşığı zeytinyağı kâfi olacaktır.

NASIL YAPILIR?

Büyük bir kâsede kuru üzüm suyunu, unu ve şekeri karıştırın ve hacmi neredeyse üç katına çıkana kadar ılık bir yerde tutun. Öbür materyalleri ekleyin ve elle yahut hamur aparatlı bir mikser kullanarak uygunca yoğurun. Hamur elastik kıvamda olmalıdır.

Hamuru ıslak bir havluyla örtün ve hacmi iki katına çıkana kadar (yaklaşık 2-4 saat) ılık bir yerde bırakın. Sonra ekmeği şekillendirin. Hacmi neredeyse iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın ve yüzeyini bir bıçakla çizin. Fırınınızı 200 dereceye evvelce ısıtın. Ekmeği 10 dakika pişirin, sıcaklığı 180 dereceye düşürün ve 40 dakika daha pişirin. Soğuması için bir rafa koyun.

PÜF NOKTALARI

Normal ekşi maya için 300 gram yüzde 100 nemli ekşi maya gerekir. Maya için şunlara gereksiniminiz olacak: 2/3 su bardağı (150 gram) ılık su, 1 su bardağı (150 gram) un, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 paket (1 yemek kaşığı) kuru maya. Başka gereçler ve süreç tıpkı.

EKŞİ MAYALI ÜZÜM SULU EKMEK KAÇ KALORİ?

Ekşi mayalı ve üzüm sulu bu sağlıklı mesken ekmeğini yapmak biraz zahmetli olsa da sağlıklı halde alacağınız 200 kalori için kıymet.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir