Merak edilen soruyu uzmanı yanıtladı: Domuz eti dana etinden pahalı olmasına rağmen neden tercih ediliyor?

T24 Haber Merkezi

Ünlü restoranların da ortalarında olduğu birçok işletmenin dana etine domuz eti karıştırdığının ortaya çıkması Türkiye’nin gündemine otururken, domuz yetiştiriciliği ve domuz eti satışı yapan Gourmet Pork şirketinin yetkilisi, restoranların kullandığı domuz etinin çiftliklerde yetiştirilen evcil domuzların eti olmadığını, yaban domuzları olduğunu söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2 Ekim’de birinci sefer yayınlamaya başladığı taklit-tağşiş eserler listesinde, ortalarında ünlü restoran zinciri Köfteci Yusuf da olmak üzere birçok işletmede domuz etinin kullanıldığı ortaya çıkmıştı. Çiftliklerde yetiştirilen domuz etinin fiyatının dana etinden daha kıymetli olması, “Restoranlar neden domuz etini tercih ediyor?” sorusunu gündeme getirmişti. 1963 yılında İzmir’in Alsancak ilçesinde kurulan ve 1990’ların başından bu yana domuz yetiştiriciliği ve domuz eti satışı yapan Gourmet Pork şirketinin ithalat sorumlusu Halit Özbahçıvan, Patronlar Dünyası’ndan Mustafa Ali Akyol‘a yaptığı açıklamada, bakanlığın listesinde yer alan kelam konusu şirketlerin kullandığı domuz etinin çiftliklerde yetiştirilen evcil domuzların eti olmadığını, yaban domuzları olduğunu belirtti.

Karkas (kemikli) dana etinin 300-350 liradan satıldığını, karkas domuz etinin de aktüel satış fiyatının 350-400 lira bandında olduğunu söyleyen Halit Özbahçıvan kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Ticareti yapılan yaban domuzları”

“Ucuz olması için çiftliklerde yetiştirilen domuzların etlerini kullanmaları anlamsız olur. Hem bu türlü bir fiyat skalası varken hiçbir şirket bu riske girmez. Onların kullandığı sağlıklı olan çiftlik domuzları değil, kanunlara karşıt halde avlanan ve ticareti yapılan yaban domuzları.”

Halit Özbahçıvan, yaban domuzları için ismi konulmamış gayri resmi bir piyasa olduğunu ve bu piyasanın avcılar tarafından avlanan domuzlarla döndüğünü belirterek, “Bazen avcılar bize bile gelip vurdukları yaban domuzlarını satmaya çalışıyorlar” dedi. 

“Parazit içerme riski var”

Çiftliklerdeki domuzların etleri için özel olarak yetiştirildiğini ve gerekli sıhhat denetimlerinden geçtiğini belirten Özbahçıvan, ucuza satılan ve firmaların kullandığı yaban domuzu etlerinin ise ‘Trişin’ ismi verilen parazit içerme riski taşıdığını belirtti.

En çok domuz etinden bulaşan ‘trişin’ ya da ‘trişinellozis’ paraziti, domuzlarda rastgele bir hastalık yapmasa da insanlarda ölümcül hastalıklara yol açabiliyor. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir